Image
Pregătim partiturile

Festivalul de orgă

CANTUS ECCLESIAE

23 - 30 mai 2021

Ediția I

Image

Despre noi

Image

   Festivalul de orgă „Cantus Ecclesiae” propune abordarea unui repertoriu organistic inspirat din muzica gregoriană. Festivalul se va desfășura în perioada 23-31 mai 2021, va fi găzduit de Catedrala Romano-Catolică Sf. Iosif din București și va cuprinde cinci concerte și trei conferințe. Interpreții concertelor vor fi organiști din țară și din străinătate, profesori de orgă, dar și studenți ai claselor de orgă ale instituțiilor muzicale de învățământ superior din țară: Universitatea Națională de Muzică din București, Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca și Universitatea Transilvania din Brașov, iar conferențiarii vor fi cadre specializate în interpretare muzicală și muzică sacră, atât din țară cât și din străinătate.

Cantus Ecclesiae

Cine va fi gazda evenimentelor?

   Festivalul de orgă „Cantus Ecclesiae” este organizat de către Asociația Culturală Enarmonia și Arhidieceza Romano-Catolice de București, în parteneriat cu Universitatea Națională de Muzică din București și Asociația ProContemporania. Gazda concertelor va fi Catedrala Romano-Catolică Sfântul Iosif din București, iar conferințele vor fi susținute virtual și vor fi transnise online pe rețelele de socializare, suportul tehnic fiind asigurat de Signis România.

Cantus Ecclesiae

Obiectivele festivalului

Cantus Ecclesiae
  • Principalul obiectiv al Festivalului de orgă „Cantus Ecclesiae” este acela de a prezenta publicului larg frumusețea muzicii de orgă izvorâtă din imaginația diverșilor compozitori ce au avut ca sursă de inspirație teme ale muzicii gregoriene.
  • Un obiectiv important al festivalului este acela de a motiva tinerii organiști, studenți ai instituțiilor de profil din țară, să-și însușească în repertoriul propriu lucrări de inspirație gregoriană și de a-i încuraja să promoveze această muzică și în alte concerte.
  • Festivalul de orgă „Cantus Ecclesiae” are ca scop emoția reală a reîntâlnirii dintre artist și public. Concertele online actuale au neajunsurile lor, minusuri ce vor putea fi recuperate doar prin experiența vie a muzicii în sala de concert.
  • Principala perspectivă care trebuie avută în vedere este că orice acțiune va duce la creşterea eficacităţii popularizării orgii, astfel va fi dezvoltat un plan cultural pentru iubitorii muzicii de orgă.
Cantus Ecclesiae
Foto: Virgil Oprina
Image

Regulament

I. INFORMAȚII GENERALE

   1. Festivalul de orgă „Cantus Ecclesiae”, București 2021, ediția I, este organizat de către Arhiepiscopia Romano-Catolică de București și Asociația Culturală Enarmonia în parteneriat cu Universitatea Națională de Muzică București, Asociația ProContemporania și Signis România.

   2. Festivalul este conceput ca o modalitate de a conserva și promova în spațiul spiritual românesc literatura organistică de influență gregoriană, un prilej de a trăi bucuriile muzicii sacre, de a transmite tuturor celor prezenţi mesajul ei și, în același timp, de a împărtăși reciproc din experienţa acumulată în acest domeniu.

   3. Este adresat tuturor iubitorilor muzicii de orgă, indiferent de apartenența confesională. Festivalul este o manifestare culturală și spirituală deschisă tuturor celor pentru care muzica de orgă este o reflectare a unităţii dintre om și Dumnezeu.

   4. Festivalul este structurat pe două secţiuni, având ca titulaturi generice: Concerte și Conferințe. Activităţile specifice primeia dintre ele vor avea loc în zilele de 23-25-27-29-30 mai 2021, ora de începere fiind 20:00. Secţiunii Conferințe, îi vor fi dedicate zilele de 24-26-28 mai 2021. Activităţile sunt detaliate la cap. III, alin. 5-6.

   5. Scopul festivalului este acela de promovare a muzicii de orgă dezvoltată pe teme ale cântului gregorian.

   6. Împlinirea acestor deziderate va fi asigurată prin structura manifestărilor și prin prezenţa unor soliști de valoare, care vor interpreta lucrări atent selectate din repertoriul universal al muzicii de orgă.

II. CONDIȚII DE PARTICIPARE

   1. Organizatorii își rezervă dreptul de a invita soliștii instrumentiști și conferențiarii.

   2. Interpreții pot fi organiști din țară ori străinătate, profesori și studenți, iar conferențiarii vor fi cadre didactice, din țară și din străinătate, specializate în interpretare muzicală și muzică sacră.

   3. Această ediţie este dedicată muzicii gregoriene, astfel încât lucrările muzicale prezentate vor fi selectate cu precădere din această arie tematică. Sunt acceptate toate perioadele muzicale și toți compozitorii care au dezvoltat în creația lor acest gen de muzică.

   4. Participanții secțiunii Concerte își oferă disponibilitatea de a prezenta un repertoriu bazat pe lucrări organistice de inspirație gregoriană propus de organizatori și stabilit de comun acord cu responsabilii direcți.

   5. Este necesară trimiterea organizatorilor a unei copii a partiturilor ce vor fi interpretate. Acestea vor fi de mare ajutor pentru cititorul de partituri care se ocupă de transmisia și montajul video. De asemenea aceste partituri vor fi folosite de către muzicologii din echipa de organizare care vor realiza diverse materiale pe baza acestora: studii muzicologice, analize, etc. Toate aceste materiale rezultate vor fi stocate pe site-ul festivalului, cele mai reprezentative fiind publicate în revista online a festivalului.

   6. Durata maximă a recitalului este de 45 de minute.

   7. Cei înscriși sunt de acord cu înregistrarea video și/sau audio a prestației și cu eventualele transmisii radio-TV.

   8. Participarea este gratuită. Organizatorii își asumă obligația de a oferi condiții optime desfășurării acestor manifestări. Celor care vin de la o distanță mai mare de 100 de km, organizatorii le pot oferi cazare, dacă participarea este condiționată de aceste aspecte organizatorice și le vor suporta cheltuielile aferente deplasării înspre și dinspre locul susținerii concertelor.

III. DESFĂȘURAREA FESTIVALULUI

   1. Festivalul de orgă „Cantus Ecclesiae” se desfășoară la București în perioada 23-30 mai 2021.

   2. Manifestările acestui festival, respectiv concertele, sunt găzduite de Catedrala Sfântul Iosif din București, str. General Henri Mathias Berthelot nr. 19. Toate concertele vor fi susținute la orga Wegenstein a acestei catedrale. (consultă aici dispoziția instrumentului monografia-orgilor.uvt.ro, parola pentru logare: orgiro)

   3. Conferințele se vor desfășura exclusiv în mediul online și vor fi difuzate live pe site-ul și paginile de socializare ale festivalului și partenerilor media.

   4. Concertele se desfășoară după un program stabilit de organizatori și cuprinde prestațiile tuturor celor înscriși.

   5. Structura tuturor concertelor cuprinde o scurtă prezentare a interpretului și a repertoriului propus de acesta (conținutul fiecărei prezentări va fi pus la dispoziția organizatorilor de către fiecare interpret). Fiecare lucrare interpretată de organist va fi anticipată de cântul gregorian original care stă la baza piesei respective, aceasta fiind interpretată, vocal, de grupul Schola sau solist, după caz.

   6. Toate concertele și conferințele vor fi transmise live pe platformele partenerilor media și vor fi stocate integral în arhiva site-ului festivalului. Toate detaliile drepturilor de autor pot fi consultate în contractul individual.

   7. Fiecare participant va primi Diploma Festivalul de orgă „Cantus Ecclesiae” din partea Președintelui de Onoare.