Festivalul Internațional de Orgă Cantus Ecclesiae, ajuns la cea de-a treia sa ediție, s-a desfășurat în București în perioada 3 - 25 iunie 2023.
Ediția din acest an a propus șapte secțiuni distincte la nouă orgi diferite:
• Mari soliști – Catedrala Sfântul Iosif
• Ciné-Concert – Sala Radio
• Maestru & Discipoli – Universitatea Națională de Muzică București
• Orga și prietenii – Biserica Italiană și Biserica Franceză
• Muzică Veche – Biserica Luterană
• Vox Humana – Ateneul Român și Biserica Anglicană
• Organetto – Sinagogă
A fost o ediție specială, o ediție a contrastelor și a emoțiilor muzicii de orgă – marcă a Festivalului Internațional de Orgă „Cantus Ecclesiae”.
Turul ghidat al orgilor din București
În premieră, am realizat un tur ghidat al orgilor din București. Pe durata festivalului am ascultat cea mai mare orgă din țară, dar și pe cea mai mică, cunoscută sub numele de organetto, de asemenea am audiat cea mai nouă orgă construită în București, dar și pe cea mai veche.
Au interpretat marii organiști Karol Mossakowski, Jean-Baptiste Monnot, András Gábor Virágh, Stefano Molardi, Renée Loupret și am adus în fața dumneavoastră repertorii de orgă inspirate din muzica gregoriană, concerte corale, muzică de cameră, dar și un ciné-concert.
Festivalul Internațional de Orgă Cantus Ecclesiae a fost organizat de către Asociația Enarmonia și Arhidieceza Romano-Catolică de București prin „Oficiul pentru bunuri culturale ecleziastice și patrimoniu” în parteneriat cu Universitatea Națională de Muzică din București, Institutul Polonez și Institutul Maghiar.
Gazdele concertelor au fost Catedrala Romano-Catolică Sfântul Iosif din București, Ateneul Român, Sala Radio, Universitatea Națională de Muzică București, Biserica Luterană, Biserica Italiană, Biserica Franceză și Biserica Anglicană. Cu unele mici excepții, concertele au avut intrarea liberă, iar majoritatea concertelor au fost transmise live pe postul de televiziune AngelusTv.
Obiectivele festivalului:
Principalul obiectiv al Festivalului Internațional de Orgă Cantus Ecclesiae este acela de a prezenta publicului larg frumusețea muzicii de orgă izvorâtă din imaginația diverșilor compozitori ce au avut ca sursă de inspirație teme ale muzicii gregoriene.
Un obiectiv important al festivalului este acela de a motiva tinerii organiști, studenți ai instituțiilor de profil din țară, să-și însușească în repertoriul propriu lucrări de inspirație gregoriană.
Un alt obiectiv este acela de a încuraja promovarea acestei muzici și în alte concerte.
Festivalul Internațional de Orgă Cantus Ecclesiae are ca scop emoția reală a întâlnirii dintre artist și public.
Principala perspectivă care trebuie avută în vedere este aceea că orice acțiune constructivă va duce la creșterea eficacității popularizării orgii și astfel va fi dezvoltat un plan cultural pentru iubitorii muzicii de orgă.