8 iunie 2023
19:00
Universitatea Naționala
de Muzică București
Maestru
În program:
1. Joseph Rheinberger (1839-1901) – Präludium, lento maestoso din Sonata nr. 20 în fa major, op. 196
Eduard Antal
2. Johann Sebastian Bach (1685-1750) – Coral „Wachet auf, ruft uns die Stimme” BWV 645
Fernanda Romila
3. Johann Pachelbel (1653-1706) – Ciacona în re minor
Ioan-Paul Păuleț
4. Johann Sebastian Bach – Preludiu în si minor BWV 544
Dan Racoveanu
5. Pablo Bruna (1611-1679) - Tiento de mano derecha y al medio de dos tiples. Primo tono
Vlad Năstase
6. Johann Sebastian Bach – Preludiu și fuga în do major BWV 545
Daniel Nesimuca
7. César Franck (1822-1890) - Prélude op. 18
Emil Racoveanu
8. Felix Mendelssohn (1809-1847) – Sonata V în re major, op. 65
Andante, Andante con moto, Allegro maestoso
Iulian Bereș
9. Léon Boëllmann (1862-1897) – Prière à Notre-Dame și Toccata din Suita gotică, op. 25
Marius Orăș
10. Louis Vierne (1870-1937) – Clair de lune, op. 53
Andra Iacobeț
11. Charles Marie Widor (1844-1937) – Allegro din Simfonia VI, op. 42 nr. 2
Maria-Luisa Andrici
Au interpretat discipolii
Despre clasa de orgă
Clasa de orgă a fost înfiinţată în cadrul Conservatorului în anul 1954. Iniţiativa a aparţinut atât maestrului Dumitru Dinicu, rector al instituţiei în acea perioadă, cât şi renumitului organist Helmut Plattner. Crearea unei clase de orgă a reprezentat, în acei ani, marcaţi de politica stalinistă, un act de curaj întrucât orga, fiind un instrument de cult, nu era agreată de oficialităţi. Strădania acestor două personalităţi a fost mai mult decât meritorie în contextul acelor vremuri atât de tulburi.
Domnul profesor Helmut Plattner s-a dedicat activităţii pedagogice în paralel cu o intensă carieră solistică. Sub îndrumarea sa s-au format numeroşi organişti valoroşi, deschizându-se astfel un orizont inexistent până atunci. Printre studenţii remarcabili pe care i-a avut se numără Eckart Schlandt, care a fost decenii la rând organistul Bisericii Negre din Braşov și Michael Rădulescu, cu o carieră internațională și profesor de orgă pe viață la Conservatorul din Viena.
Începând cu 1980, regimul comunist nu a mai acordat locuri la examenul de admitere pentru orgă, clasa fiind astfel desfiinţată. Evenimentele din decembrie 1989 au repus în drepturi clasa de orgă care funcţionează în cadrul Facultăţii de Interpretare Muzicală a Universităţii Naţionale de Muzică. În vremurile de restriște însă, bisericile atât catolice cât și protestante au fost cele care au menținut continuitatea acestui instrument. Fără ele orga poate că ar fi dispărut!
Un moment extrem de important pentru clasa de orgă a fost construcția orgii de concert din sala G. Enescu, ce a avut loc în 2007, când rector era prof. univ. dr. Dan Buciu, care a aprobat alocarea fondurilor necesare pentru acest proiect nesperat şi de mare anvergură. Un moment cu adevărat istoric dat fiind că, în România, nu mai fusese construită o orgă nouă din anul 1944!
Noua orgă este un instrument de o înaltă calitate și a fost concepută şi realizată de constructorii Ferdinand Stemmer şi Barbara Dutli din Elveţia, împreună cu atelierul-școală “Construcții de orgi și tâmplărie” de la Hărman – Braşov pe care tot ei l-au înfiinţat şi condus. Ei sunt totodată restauratorii multor orgi din România și de altfel și ai orgii Catedralei Sf. Iosif. Orga Universității Naționale de Muzică din București a ridicat nivelul studiului orgii la standarde europene, clasa de orgă intrând astfel într-un circuit internaţional.