Cantus Ecclesiae
Cantus Ecclesiae
Cantus Ecclesiae
Cantus Ecclesiae
Cantus Ecclesiae
Cantus Ecclesiae
Cantus Ecclesiae
Cantus Ecclesiae

Ioana Balașa

 

Este flautistă a Filarmonicii George Enescu din București din anul 2014. Fiind membră a uneia dintre cele mai prestigioase orchestre din România, îşi desfăşoară aici o bogată activitate simfonică, având şansa de a cânta sub bagheta unor dirijori renumiţi precum Paavo Jarvi, Cristian Măcelaru, Leo Hussein și mulți alții.

În calitate de solistă pe scena Ateneului Român, și-a făcut debutul în cadrul stagiunii muzicale educative „Clasic e fantastic”, o stagiune dedicată elevilor pentru familiarizarea lor cu instrumentele orchestrei simfonice, cu repertoriul simfonic și cu diferitele curente estetice muzicale.

Ioana Balaşa este totodată membră activă a Cameratei Regale alături de care susține frecvent concerte ca flautist-principal alături de soliști și dirijori importanți. Tot în postura de prim-flautist invitat, în anul 2016 se alătură unei echipe internaționale, în cadrul cunoscutului festival austriac Tiroler Festspiele Erl, unde cântă sub bagheta unuia dintre cei mai importanți dirijori ai momentului, maestrul Gustav Kuhn.

Printre alte proiecte artistice, se numără colaborările cu Europe Now Chamber Orchestra, orchestra de cameră Virtuozii din Bucureşti sau cu Orchestra Română de Tineret. Experienţa orchestrală acumulată până acum se datorează și faptului că, fiind încă studentă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, câştigă în 2011 postul de flautistă a Filarmonicii Mihail Jora din Bacău. În cei aproape trei ani petrecuţi în orașul natal, are o intensă activitate orchestrală, participând la concerte atât în țară, cât și în turneele din afara României (Italia, Germania). În perioada petrecută ca instrumentistă a Filarmonicii Mihail Jora devine membră a trio-ului de suflători Echo alături de care îşi îmbogăţeşte experienţa camerală. Printre alte activități camerale se numără participarea la Festivalul de muzică de cameră de la Gizycko (Polonia), unde susține concerte alături de organistul polonez Wiktor Brzuchacz sau participarea în cadrul spectacolului Muzică fără frontiere, un spectacol de poezie, voce și instrumente desfășurat la Opera din Stara Zagora, Bulgaria.

Ioana Balașa

Fiind în căutarea unor forme cât mai diverse de exprimare muzicală, Ioana Balașa inițiază în 2018 proiectul Limite, în care abordează repertoriul flautului piccolo în dialog cu un instrument de registru grav, tuba. În această formulă inedită, alături de tubistul Laurențiu Sima, organizează recitaluri pe scena Ateneului Român sau a Palatului Suțu București.

Intensa activitate camerală se reflectă și în recitalurile pe care le susține alături de pianiștii generației sale în numeroase săli de concerte din București precum Muzeul Palatului Cotroceni, Ateneul Român, Casa Artelor „Dinu Lipatti” sau Muzeul „George Enescu”.

Ca solistă, susține concerte cu orchestra filarmonicii „Mihail Jora”, cu orchestra de Barockeri a Universității Naționale de Muzică din București sau cu Orchestra Inginerilor „Petru Ghenghea”. A debutat la 15 ani pe scena Ateneului din Bacău, cu „Concertul în Do major” pentru flaut, harpă şi orchestră de W. A. Mozart.

Este membră a formației de muzică otomană veche, Battements de L’Orient, alături de care a susținut concerte în locuri precum Cercul Militar Național sau Ambasada Republicii Turcia în România.

De-a lungul timpului a participat la numeroase cursuri de măiestrie ale unor importanţi flautişti: Jean-Claude Gerard (Franța), Walter Auer (Wiener Philharmoniker), Erwin Klambauer (Orchestra Simfonică Radio din Viena), Michael Cox (Orchestra Simfonică BBC), Emily Beynon şi Kersten McCall (Orchestra Regală Concertgebouw Amsterdam). În cadrul primei ediții a Festivalului Sergiu Celibidache, s-a numărat printre participanții activi ai masterclass-ului profesorului Martin Kofler. În cel de-al treilea an de studii a beneficiat de o bursă Erasmus, fiind admisă la Conservatorul din Strasbourg, sub îndrumarea flautistului Mario Caroli. În această perioadă, pe lângă experiența muzicală acumulată, se bucură și de interacțiunea cu mediul francofon, de contactul cu o altă societate, de perfecționarea limbii franceze, lucruri care au dus la o dezvoltare a perspectivelor culturale. Printre premiile obținute se numără Premiul I la Olimpiada Națională de Muzică în 2008 și bursa oferită în 2012 de către Plori Capital & Consulting.

Din 2018 deține un master în Muzică de Cameră la Universitatea Națională de Muzică din București, sub îndrumarea prof. univ. Dr. Verona Maier, fiind licențiată (2012) a Facultății de Interpretare Muzicală din cadrul aceleiași universități la clasa prof. univ. Dr. Vasile Ganțolea.

Parteneri

Și tu ne poți susține activitățile noastre. Fie că ești persoană fizică sau firmă, ai posibilitatea să redirecționezi un procent din impozit în asociația noastră. Totodată ne poți ajuta și cu un simplu transfer bancar.

Mai multe informații

Organizatori

logo arhiepiscopia romano catolica bucuresti
logo asociatia enarmonia

Parteneri

logo institutul polonez bucuresti logo institutul linszt centrul cultural maghiar bucuresti logo universitatea nationala de muzica bucuresti logo filarmonica george enescu bucuresti logo centrul national de arta tinerimea romana logo orchestrele si corurile radio romania logo biserica lutherana luterana confesiune anglicana bucuresti logo biserica franceza bucuresti sacre coeur parohia logo biserica italiana bucuresti logo biserica anglicana bucuresti logo asociatia vox medicalis pentru excelenta in arta si medicina bucuresti logo pro contemporania logo kultur banat logo the culture club logo signis romania

Parteneri media

logo angelus tv logo radio clasic logo radio romania muzical logo radio romania cultural logo radio ercis fm